05.10.17

Ο Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας Μιχάλη Παλαιολόγου, τον Αντιδήμαρχο Ανάπτυξης Γιώργο Πόκκια, και το Γενικό Γραμματέα του Δήμου Ευγένιο Κορναρόπουλο, επισκέφτηκε την Τρίτη 3 Οκτωβρίου το νέο ΧΥΤΑ Νότιας Ρόδου του οποίου η κατασκευή ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο.

Ήδη σε τρεις εβδομάδες δοκιμαστικής λειτουργίας, η οποία γίνεται με ευθύνη του αναδόχου, έχει ήδη επεξεργαστεί πέραν των 600 τόνων απορριμμάτων. Μετά το πέρας της σημερινής δοκιμαστικής λειτουργίας το έργο θα παραδοθεί στη Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου.

Πρόκειται για έργο πνοής για τη Ρόδο, προϋπολογισμού 6,9 εκατ. Ευρώ, από ευρωπαϊκά κονδύλια, το οποίο αναβαθμίζει περιβαλλοντολογικά όλο το νησί. Ο ΧΥΤΑ Νότιας Ρόδου αποσυμφορήσει με τη λειτουργία του τον κεντρικό ΧΥΤΑ του νησιού, εξυπηρετώντας από την Αρχάγγελο μέχρι τη Νότια Ρόδο, μειώνοντας δραματικά τις χιλιομετρικές αποστάσεις που διανύουν τα απορριμματοφόρα, την κατανάλωση καυσίμων αλλά και τους ρύπους CO2 που εκλύονται στην ατμόσφαιρα.

Στο ΧΥΤΑ έχει τεθεί σε λειτουργία υπερσύγχρονος βιολογικός καθαρισμός ο οποίος προστατεύει τον υδροφόρο ορίζοντα συμβάλλοντας στη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος μέσω της επαναχρησιμοποίησης προς άρδευση του καθαρισμένου από λύματα νερού. Παράλληλα το υπόλειμμα που δημιουργείται από την επεξεργασία των λυμάτων χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του εδάφους, ενώ είναι προεγκατεστημένη η δυνατότητα για μελλοντική συλλογή βιοαερίου το οποίο  Δήμος θα μπορέσει εμπορικά να εκμεταλλευτεί.

Ο ΧΥΤΑ έχει σχεδιαστεί ούτως ώστε να μπορεί να λειτουργήσει με ελάχιστο προσωπικό αφού ο έλεγχος όλων των παραμέτρων γίνεται αυτόματα και ο χειρισμός από ένα μόνο υπολογιστή. Παράλληλα, η ποιότητα των υλικών και της κατασκευής διασφαλίζει ότι οι πολίτες της Ρόδου δεν θα επιβαρυνθούν με μεγάλα έξοδα για τη συντήρηση του έργου στο μέλλον.

«Ο σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής για την προστασία του περιβάλλοντος ξεδιπλώνεται με την ολοκλήρωση έργων υποδομής» δήλωσε ο Δήμαρχος, αφού ήδη η Δημοτική Αρχή σε λιγότερο από μισό χρόνο έθεσε σε λειτουργία το ΧΥΤΑ Νότιας Ρόδου, για πρώτη φορά στο νησί ανακύκλωση, και το κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, προστατεύοντας το περιβάλλον προς το συμφέρον του Δήμου και των πολιτών.

Το όραμα της Δημοτικής Αρχής για την προστασία του περιβάλλοντος και την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων περιλαμβάνει και την υλοποίηση μιας σύγχρονης μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων, για την οποία υπάρχει αίτηση για κεντρική χρηματοδότηση, η έγκριση της οποίας με την υλοποίηση της ΜΕΑ θα ελαχιστοποιήσει τον όγκο που καταλήγει στους ΧΥΤΑ, επιμηκύνοντας το προσδόκιμο ζωής τους και μειώνοντας δραστικά την όποια περιβαλλοντολογική επιβάρυνση.

Πηγή :http://www.rodiaki.gr/article/375012/h-leitoyrgia-toy-xyta-notias-rodoy-anabathmizei-periballontologika-to-nhsi#ixzz4ui5gY5T4 

© 2018 Stirixis Techniki S.A.

Ι. Δενδρινού 54, 85100, Ρόδος, Ελλάδα - Τηλ. (+30) 22410 22879

Developed by HighLight - Marketing & PR