Μέσα στην εβδομάδα, εκτός απροόπτου, θα υπογραφεί μεταξύ του Δήμου Ρόδου και της κοινοπραξίας «Στήριξις Τεχνική ΑΕ – Πάνου ΑΕΒΕ» η σύμβαση παραχώρησης για την αξιοποίηση του δημοτικού κήπου στην πλατεία Ρίμινι, που έγινε ευρύτερα γνωστός με την ονομασία «Ήχος και Φως».
Με την υπογραφή του προσυμφώνου, τον Ιανουάριο του 2016, ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την έκδοση των απαραίτητων αδειών από όλες τις αρμόδιες αρχές συμπεριλαμβανομένης και της εγκρίσεως της μελέτης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Η κοινοπραξία αναμένει πλέον την δημοσίευση της εταιρείας από το ΓΕΜΗ και αμέσως μετά την υπογραφή της συμβάσεως θα εγκατασταθεί στο ακίνητο η εργολαβική εταιρεία για την διαμόρφωση του χώρου βάσει της εγκεκριμένης μελέτης.
Το «Ηχος και Φως» προγραμματίζεται να λειτουργήσει τον Απρίλιο του 2019 ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο δοκιμαστικής του λειτουργίας από τον Αύγουστο του 2018 προκειμένου να γίνει μια πρώτη παρουσίαση του σε εκπροσώπους ταξιδιωτικών πρακτορείων.
Ο δημοτικός ανθόκηπος θα λειτουργεί ως χώρος πολιτισμού. Θα λειτουργεί επίσης και μια καφετέρια για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.
Το ύψος της επένδυσης θα ανέλθει στα 2,5 εκατ. ευρώ περίπου ενώ βαρύτητα έχει δοθεί στο ηλεκτρονικό πολυθέαμα, μέσω τετραδιάστατης πλατφόρμας.
Με τη μελέτη που εκπονήθηκε προβλέπεται να ανοίξει ο κήπος για να υποδεχθεί τους πολίτες. Γίνεται κομμάτι ουσιαστικό των κοινόχρηστων χώρων της πόλης. Δεν υπάρχουν πια εκδοτήρια και η καγκελόπορτα της εισόδου παραμένει ανοιχτή. Όλη η επιφάνεια του κήπου, που βρίσκεται στην ίδια στάθμη με αυτή της πλατείας Ρίμινι, αποκτά κοινόχρηστο χαρακτήρα με ελεύθερη για τον δημότη πρόσβαση.
Προβλέπεται συγκεκριμένα η λειτουργία αναψυκτηρίου στην δυτική πλευρά του κήπου και η λειτουργία σύγχρονης παιδικής χαράς.
Σε ό,τι αφορά το υφιστάμενο αμφιθέατρο, οι κερκίδες όπου ήταν αναπτυγμένα έως πρόσφατα τα καθίσματα θέασης του «Ήχος και Φως» μετατρέπονται σε ανοικτό αμφιθέατρο υπαίθριων εκδηλώσεων για τις ανάγκες του Δήμου και πολιτιστικών φορέων της περιοχής.
Οι εργασίες που απαιτούνται είναι εργασίες συντήρησης των χαρακτηριστικών ροδίτικων ψηφιδωτών που κοσμούν τόσο το ευρύ πλατύσκαλο του πρώτου επιπέδου όσο και τις επιφάνειες των κερκίδων αυτές καθ’ εαυτές. Αποτελούν τεκμήριο της χρήσης του χώρου για μια περίοδο της ιστορίας του, που καλύπτει 50 χρόνια και πρέπει να συντηρηθούν, να αναδειχθούν και να παραμείνουν σαν ένα κομμάτι μνήμης της ιστορίας αυτής.
Η ίδια μελέτη προβλέπει την μεταφορά του χώρου των θεατών του οπτικοακουστικού θεάματος στο νοτιοδυτικό τμήμα του κήπου και σε επαφή με την μεσαιωνική τάφρο.
Προβλέπεται η δημιουργία αίθουσας για την εξυπηρέτηση λειτουργίας οπτικοακουστικού θεάματος προσομοίωσης 4D κλειστού χώρου. Ο θεατής θα νοιώθει δονήσεις εκρήξεων ή σεισμών καθώς αυτές συμβαίνουν στη διάρκεια της αφήγησης, επενδυμένες με ακουστικά ερεθίσματα υποβοηθητικά της διαδικασίας βιωματικής συμμετοχής στο δρώμενο.
Επιπλέον προβλέπεται η λειτουργία μουσειακού συγκροτήματος στον ίδιο χώρο και αίθουσα φιλοξενίας μόνιμης έκθεσης ή περιοδικών εκθέσεων.
Στον κήπο δημιουργούνται ξανά πεζόδρομοι και μονοπάτια από πατημένο νταμαρόχωμα, εγκυβωτισμένα σε κράσπεδα πωρόλιθου.
Σχεδιάζεται επιπλέον η λειτουργία χώρου δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών με θέμα «δρώμενο παραμυθιού». Η θεματολογία θα είναι συναφής με το οπτικοακουστικό θέαμα προσαρμοσμένη στην παιδική ηλικία.
Προβλέπεται ακόμη η αξιοποίηση του θερμοκηπίου της περιόδου της Ιταλοκρατίας.
Πηγή:www.dimokratiki.gr