Εγκαινιάστηκε σήμερα Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018 από το Δήμαρχο Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκο ο ΧΥΤΑ Νότιας Ρόδου.

Τον αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης Μιχάλης Παλαιολόγου, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, εκπρόσωποι του Α΄ και Β΄ Βαθμού Αυτοδιοίκησης, νυν και πρώην πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων της περιοχής, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και ο πρώην Δήμαρχος Νότιας Ρόδου Μανώλης Σαββής.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Ρόδου δήλωσε την ικανοποίησή του που μετά και τη λειτουργία του ΚΔΑΥ, άλλο ένα έργο περιβαλλοντικής πνοής για ολόκληρο το νησί, ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε προς χρήση. Ευχαρίστησε τους προκατόχους του, κο. Κουσουρνά και Σαββή, για τη συμβολή τους στη δρομολόγηση του έργου και αναφέρθηκε εκτενώς στη δύσκολη πορεία της τωρινής Δημοτικής Αρχής για την έγκαιρη αδειοδότηση και ολοκλήρωση του έργου.

Ο ΧΥΤΑ Νοτίας Ρόδου, με προϋπολογισμό €6.960.000, πραγματοποιήθηκε μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καλύπτει έκταση 51,3 στρεμμάτων και θα αποσυμφορήσει με τη λειτουργία του τον κεντρικό ΧΥΤΑ του νησιού,

εξυπηρετώντας από την Αρχάγγελο μέχρι τη Νότια Ρόδο, μειώνοντας δραματικά τις χιλιομετρικές αποστάσεις που διανύουν τα απορριμματοφόρα, την κατανάλωση καυσίμων αλλά και τους ρύπους CO2 που εκλύονται στην ατμόσφαιρα.

Εκπρόσωποι της Αναθέτουσας Αρχής «Εγνατία Οδός ΑΕ» εκθείασαν το έργο της Δημοτικής Αρχής, του Δημάρχου και του Αρμόδιου Αντιδημάρχου κου Παλαιολόγου, οι οποίοι με ατελείωτες ώρες δουλειάς και παρουσίας στα κέντρα των αποφάσεων, συνετέλεσαν τα μέγιστα στην εμπρόθεσμη ολοκλήρωση του έργου, ενώ έδωσαν συγχαρητήρια και στους μηχανικούς της Αναδόχου (Κ/Ξ ΣΤΗΡΙΞΙΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. – ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Α.Ε) για τις ενέργειες για την αδειοδότηση του έργου.

Ο Δήμαρχος δήλωσε παράλληλα ότι η Δημοτική Αρχή αξιοποιεί όλες τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες για την υλοποίηση έργων στο νησί. Στη Νότια Ρόδο ήδη με χρηματοδότηση της ΔΕΗ υλοποιούνται έργα στην Κατταβιά (υπογειοποίηση δικτύων) και στο Γεννάδι (ηλεκτροφωτισμός γηπέδου) προϋπολογισμού €3.400.000, η ΔΕΥΑΡ με ίδιους πόρους ολοκλήρωσε τα δίκτυα για το λιμνοδεξαμενή Σκολωνίτη, ενώ αποκαταστάσεις ιστορικών δημοτικών κτιρίων πραγματοποιούνται σε Κατταβιά (ανταποδοτικά ΔΕΗ) και Απολλακιά (ίδιοι πόροι του Δήμου). Στο επικείμενο Αναπτυξιακό Συνέδριο Νοτίου Αιγαίου ο Δήμος Ρόδου έχει καταθέσει πρόταση στον Πρωθυπουργό για την υλοποίηση του έργου ύδρευσης της Νότιας Ρόδου από το Φράγμα Γαδουρά, προϋπολογισμού €15.000.000.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Δήμαρχος «Η Δημοτική Αρχή θα συνεχίζει να υλοποιεί έργα σε όλες τις ενότητες του νησιού. Αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία. Δεν ντρεπόμαστε κανέναν».

Πηγή :http://www.rodiaki.gr/article/387372/shmantiko-ergo-pnohs-sth-notia-rodo-egkainiasthke-o-xyta-binteo#ixzz5BUyISvn1

© 2018 Stirixis Techniki S.A.

Ι. Δενδρινού 54, 85100, Ρόδος, Ελλάδα - Τηλ. (+30) 22410 22879

Developed by HighLight - Marketing & PR