Η νέα εποχή για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί της Ρόδου εγκαινιάστηκε χθες με τα εγκαίνια του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) του Δήμου της Ρόδου, για το οποίο όλοι οι παριστάμενοι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και των εμπλεκομένων φορέων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους.

Τον αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος ενώ την κορδέλα έκοψαν ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος μαζί με τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο που εγκαινίασαν και το έργο.

Στην εκδήλωση των εγκαινίων του ΚΔΑΥ, το οποίο βρίσκεται στην είσοδο του ΧΥΤΑ, παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Βαγγέλης Μανδρακός, βέβαια ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης κ. Μιχάλης Παλαιολόγου, όπως και οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Σάββας Διακοσταματίου, Γιώργος Πόκκιας, Αγαπητός Πάλλας, Τέρης Χατζηιωάννου και κυρίες Λίτσα Κρεμαστινού, Άννα Ζωάννου, Μαρίζα Χατζηλαζάρου, και Βάσω Ξεπαπαδάκη. Ακόμη, παρόντες ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Δωδεκανήσου κ. Μιχάλης Καληωράκης, εκπρόσωπος του Διοικητή της 95 ΑΔΤΕ

αλλά και ο πρώην Υπουργός κ. Παύλος Γερουλάνος ο οποίος βρίσκεται στη Ρόδο αυτές τις ημέρες, όπως και ο πρώην Δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς που επί ημερών του ξεκίνησε η προσπάθεια για το ΚΔΑΥ. Επίσης, παρέστησαν ο εντεταλμένος σύμβουλος τροχαίου υλικού κ. Μιχάλης Σταυρής, ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Ρόδου κ. Μίλτος Παγκάς, πρόεδροι δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος κα Χαρούλα Γιασιράνη, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΡΟΠΟΑΝ κ. Γιώργος Υψηλάντης, εκπρόσωποι εθελοντικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων του νησιού και φορέων κ.α. Σημειώνεται ότι, λίγο πριν την εκδήλωση, στο Κέντρο ξεναγήθηκαν μαθητές από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Αφάντου.

Ο Δήμαρχος
Πρώτος, βέβαια, χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Ρόδου ο οποίος αφού ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν για να γίνει αυτό το σημαντικό έργο πραγματικότητα για το νησί, στάθηκε ιδιαίτερα στις πολλές δυσκολίες που αντιμετώπισαν για να φθάσουμε στα εγκαίνια και ειδικότερα ως προς τη χρηματοδότησή του. Στη συνέχεια, ενημέρωσε αναλυτικά για όλες τις δράσεις που γίνονται και τα σχέδια για την προώθηση της ανακύκλωσης σε όλο το νησί και την αναβάθμιση των υπηρεσιών στην καθαριότητα, όπως είναι τα νέα απορριμματοφόρα που περιμένουμε και η επέκταση της τοποθέτησης των μπλε κάδων.

«Η Δημοτική Αρχή έχει στρατηγικό σχεδιασμό, όραμα, και μεθοδικότητα και ξέρει να ξεπερνά τις δυσκολίες για να εφαρμόσει πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος» είπε, ακόμη, ο κ. Χατζηδιάκος και τόνισε ότι το ΚΔΑΥ είναι γρανάζι του σχεδιασμού της Δημοτικής Αρχής που περιλαμβάνει τη λειτουργία του ΧΥΤΑ και του ΧΥΤΑ Ν. Ρόδου το οποίο, σε συνδυασμό με τη δημιουργία ολοκληρωμένης Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων για την οποία ο Δήμος κατέθεσε πρόταση για χρηματοδότηση αξίας €37εκατ, δημιουργούν συνείδηση βιώσιμης ανάπτυξης στην κοινωνία.

Ο Δήμος Ρόδου λειτουργεί το ΚΔΑΥ, ανανεώνει το στόλο της Διεύθυνσης Καθαριότητας, ενώ τον επόμενο μήνα θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του ΧΥΤΑ Ν. Ρόδου.

«Το ΚΔΑΥ χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη», συγχρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Συνοχής και βρίσκεται εδώ και έξι μήνες σε δοκιμαστική λειτουργία από τον Ανάδοχο, στη διάρκεια της οποίας έχει ήδη γίνει διαχείριση περισσότερους από 700 τόνους. Η λειτουργία του ΚΔΑΥ, αποτελεί ένα από τα βασικότερα τμήματα μίας ολοκληρωμένης πολιτικής για τη διαχείριση των αποβλήτων, σύμφωνα και με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μία Ευρωπαϊκή Κοινωνία της Ανακύκλωσης», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Δήμος της Ρόδου.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο κ. Κουσουρνάς ο οποίος είπε, μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για το μοναδικό ΚΔΑΥ σε όλο το Αιγαίο και παρά τις δυσκολίες που αναφέρθηκαν σημασία έχει ότι έγινε. Είπε, ακόμη, ότι για το χρονικό διάστημα που λειτουργεί έχει πολύ μεγάλη επιτυχία αφού οι μπλε κάδοι γεμίζουν με ανακυκλώσιμα υλικά και μαζί με άλλα έργα υποδομής στον τομέα αυτό, όπως το νέο κύτταρο στο ΧΥΤΑ, η Ρόδος διαθέτει τις βασικές υποδομές.

«Πρέπει να βάζουμε στόχους, να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε. Η Ρόδος είναι μία τουριστική περιοχή και καθημερινά κρινόμαστε», κατέληξε ο πρώην Δήμαρχος.

Για το έργο μίλησαν, ακόμη, ο εκπρόσωπος της Κοινοπραξίας «Enact AE – Στήριξις Τεχνική ΑΕ», που θα το λειτουργήσει, ο κ. Θανάσης Κατρής ο οποίος είπε ότι «πρόκειται για ένα περιβαλλοντικό έργο μεγάλης σημασίας το οποίο ταυτόχρονα είναι και εργαλείο ανάπτυξης», ενώ ο κ. Δημήτρης Παπασωτηρίου από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης εξέφρασε τη χαρά του όχι μόνο που ένας από τους μεγαλύτερους Δήμους της χώρας μπαίνει στην ανακύκλωση αλλά και γιατί ευοδώθηκαν οι προσπάθειες μίας δεκαετίας και από την πλευρά τους. Είπε, ακόμη, ότι η αποστολή της Εταιρείας από εδώ και πέρα είναι, με βάση τη σύμβαση που έχουν με το Δήμο, να στηρίζουν τη λειτουργία του Κέντρου, να παρέχουν τους απαραίτητους κάδους αλλά και οχήματα. Εξέφρασε, τέλος, τη βεβαιότητα ότι το έργο θα πάει πολύ καλά και θα το στηρίξουν όλη την επόμενη περίοδο.

Πηγή : Εγκαινιάστηκε το κέντρο για την ανακύκλωση υλικών | Η ΡΟΔΙΑΚΗ http://www.rodiaki.gr/article/385006/egkainiasthke-to-kentro-gia-thn-anakyklwsh-ylikwn#ixzz58CTAnRRu

© 2018 Stirixis Techniki S.A.

Ι. Δενδρινού 54, 85100, Ρόδος, Ελλάδα - Τηλ. (+30) 22410 22879

Developed by HighLight - Marketing & PR